نرخ دلار آزاد از مرز 3 هزار و 640 تومان گذشت.
شنبه, ۷ آذر ۱۳۹۴، ۱۲:۴۶ ق.ظ
بانک مرکزی نرخ دولتی دلار را با گذر از مرز روانی 3 هزار تومان و اعلام نرخ 3 هزار و دو تومان گرانترین نرخ دولتی برای دولت یازدهم به ثبت رساند و به این ترتیب روز پنج شنبه نرخ دلار آزاد از مرز 3 هزار و 640 تومان گذشت.
نویسنده : مهران ابراهیمیان

به گزارش «جوان»، به این ترتیب بانک مرکزی با عبور از مرز 3 هزار تومان برای هر دلار نشان داد ادعای نوبخت معاون برنامهریزی دولت مبنی بر قیمت 2 هزار و 850 تومانی دلار در بودجه 95 گمانهای غیر قابل اجرا بوده و از هم اکنون بانک مرکزی قیمت حداقل 3 هزار تومانی هر دلار را در بودجه 95 به اجرا گذاشته است.
به این ترتیب پیشبینی «جوان» مبنی بر ترجیح نظر طرفداران افزایش قیمت نرخ ارز بر طرفداران کاهش نرخ سود تسهیلات به اثبات رسید.
بنابراین گزارش گفته میشود عواملی چون ناکارآمدی سیاستهای دولت در بهبود وضعیت اقتصاد و اتکای شدید بودجه به درآمدهای نفتی باعث افزایش ناگزیر نرخ ارز شده. اما در اینباره برخی استدلالها هم جالب توجه است.
حرف کاهش نرخ تسهیلات دلار را گران کرد!
غلامرضا تاجگردون در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با تأکید بر ضرورت کاهش نرخ سود بانکی، گفت: هر چند تصمیم در خصوص کاهش نرخ سود بانکی رشد نرخ ارز را رقم زده اما نباید با این نوع تنشهای موقتی رخ داده در بازار از بهبود وضعیت اقتصادی کشور دست کشید.
نماینده مردم گچساران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نمیتوان به صورت دستوری با نرخ سود بانکی برخورد کرد، افزود: تجربه نشان داده هرگاه دولت یا شورای پول و اعتبار قصد کاهش نرخ سود بانکی را داشتهاند یکسری عوامل برونزا از جمله منابع ارزی دولت یا مسائلی همچون رکود به نرخ سود بانکی دامنزده است.
این نماینده مردم در مجلس نهم، ادامه داد: تا زمانی که شرایط اقتصادی کشور به یک ثبات نسبی نزدیک نشود، دست زدن انتزاعی به نرخ سود بانکی تأثیرگذار نبوده و حتی ممکن است به تشدید وضعیت نرخ ارز منجر شود.
توزیع ارز به بازار به حدی نبود که کاهش نرخ دلار را رقم بزند
تاجگردون همچنین با اشاره به رشد نرخ ارز در روزهای اخیر، گفت: کمبود منابع در بازار از عوامل مهم تأثیرگذار در رشد نرخ دلار است. وی ادامه داد: علت رشد نرخ ارز محدودیت منابع در بازار بود که با اقدام دولت در تزریق ارز به بازار به علت کمبود آن باز هم شاهد بهبود وضعیت نبودیم. رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: برای کاهش نسبی نرخ ارز باید توزیع آن به بازار از سوی بانک مرکزی برای ثبات نرخها با مدنظر قرار دادن تبعات اقتصادی آن در دستور کار قرار بگیرد.
نفت ارزان، دلار گران!
هادی قوامی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به اقتصادنیوز میگوید: یکی از دلایل افزایش نرخ ارز کمبود ارز است، برآورد ما از فروش نفت تا پایان سال 25 میلیارد دلار است، این در حالی است که درآمد ارزی دولت در سال 90 معادل 119 میلیارد دلار بود که البته نرخ دلار در آن زمان هزار تومان بود. به گزارش «جوان» این در حالی است که تا پیش از این دولتمردان یازدهم کاهش تورم را ناشی از عملیات اجرایی برنامه خود میدانستند اما اکنون با کاهش قیمت نفت به همان بلایی دچار شدهاند که دولت قبل با تحریمها مبتلا شده بود؛ اولین شوکی که در سال 91 به دلیل تحریمها در اقتصاد کشور پدید آمد و از طرف دیگر شوک کاهش قیمت نفت در سال 93 به این موضوع دامن زد.
عرضه ارزی ما از فروش نفت 25 میلیارد دلار است از طرفی عرضه کم است و تقاضا زیاد است و این طبیعی است که دلار بالا برود. او تصریح میکند: پولهای حاصل از فروش نفت به راحتی در داخل کشور جریان پیدا نمیکند و به مشکلات موجود در این رابطه دامن میزند که باعث میشود قیمت دلار از هزار تومان به 3 هزار و 500 هزار تومان برسد. عضو کمیسیون برنامه و بودجه تأکید میکند: تا پایان سال نیازهای ارزی بیشتر و افزایش نرخ دلار تکرار میشود، البته ما امیدواریم با اجرایی شدن برجام عرضه ارز مقداری افزایش پیدا کند و حداقل 7 میلیارد دلار وارد کشور شود. قوامی در پایان بیان میکند: بخشی از این پولها به بانک مرکزی تعلق دارد، باید بخشی از این پولها به ریالهایی که بانک مرکزی در سالهای قبل چاپ و منتشر کردهاست، برگردد.
با این تفاسیر دست بانک مرکزی تا پایان سال بازتر میشود و انتظار میرود روند کاهشی برای نرخ ارز داشته باشیم. وی ادامه داد: عدم ثبات اقتصادی در کشور عامل خطرناکی است که امکان تصمیمگیری در خصوص کاهش نرخ سود بانکی را از بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار سلب کرده است. اما برخی از کارشناسان عوامل دیگری نیز برای گرانی متصور هستند. به گفته فعالان، خروج ارز به سوی کشورهای همسایه مانند ترکیه، افزایش تقاضای ارزی زوار عتبات عالیات در آستانه اربعین و تحرکات معاملهگران فردایی (سفتهبازان بازار غیر رسمی ارز) عواملی بودند که به تحریک قیمت کمک کردند.
همچنین علاقهمندان به عوامل اثرگذار بیرونی بر قیمت دلار نیز معتقدند: تراز تجاری منفی در ایران، کسری بودجه دولت، ریزش قیمت نفت و رابطه معکوس قیمت نفت با دلار، افزایش ارزش ایندکس دلار در بازارهای جهانی با رایزنیها برای افزایش نرخ بهره در امریکا در ماه دسامبر و رشد شاخصهای اقتصادی امریکا همگی از عوامل صعودی قیمت ارز در این مدت بودهاند. با این حال برخی از کارشناسان خوشبین معتقدند با روند کاهش تقاضای زائران به ارز در هفته جاری با کاهش قیمتها مواجه شویم اما آیا موافقان دولتی افزایش قیمت ارز به تحرکات خود پایان خواهند داد؟
۹۴/۰۹/۰۷