دولت تدبیر و امید و فراهم شدن زمینه خیز بلند استان اردبیل به سمت توسعه
اردبیل - ایرنا- با وجود خدماتی که توسط دولت های گذشته در استان اردبیل ارایه شده، این منطقه همچنان از قافله توسعه عقب مانده و تلاش دو ساله دولت تدبیر و امید در سمت و سویی بوده است که در کنار ارایه خدمات به مردم زمینه خیر بلند استان به سمت توسعه اقتصادی فراهم شود.

اجرای پروژه های عمرانی قابل توجه تفاوت قابل ملاحظه ای در چهره پیش و پس از انقلاب این خطه مستعد ایجاد کرده اما همچنان فهرست بلند بالای کمبودهای این استان و در راس آنها درآمد سرانه مردم منطقه که کمتر از نصف میانگین کشوری می باشد، به حد کافی گویای وضعیت منطقه است.
با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید طی یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در سال 1392 در بین مردم استان اردبیل نیز بارقه ای از امید در دلها ایجاد شد زیرا که شعار این دولت بر محور برنامه و منطق بود.
مجید خدابخش استانداردولت تدبیر و امید از همان ابتدای تصدی هدایت استان ، شعار جذب سرمایه گذار و اجرای پروژه های زیربنایی و بزرگ را طرح کرده و اتفاق های مهمی چون تصویب لایحه منطقه ازاد تجاری و صنعتی اردبیل ، فعال شدن منطقه ویژه اقتصادی اردبیل، طرح پایاب سد خداآفرین و به حرکت درآمدن چرخ واحدهای تولیدی و نیز پروژه های عمرانی نیمه تمام امیدها را برای گریز استان اردبیل از دایره کم برخوداری بیشتر کرده است.
علی آذرنژاد معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اردبیل و ارژنگ عزیزی مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری روز یکشنبه در آستانه هفته دولت میهمان ایرنای اردبیل بودند تا در فضایی صمیمی بخشی از فعالیت های دوساله دولت تدبیر و امید در حوزه عمرانی و سرمایه گذاری در این استان تشریح شود.
*ایرنا: آقای مهندس آذرنژاد طی سال های گذشته پروژه های متعددی در سطح منطقه کلنگ زنی شده که سرانجام بسیاری از آنها در هاله از ابهام قرار داشته و از طرف دیگر در سال های اخیر کشور و از جمله استان اردبیل با کمبود اعتبارات روبرو بوده است؛ هم اکنون استان در زمینه عمرانی و بودجه ای در چه شرایطی قرار دارد؟
*معاون امور عمرانی استاندار: از سال 1390 پروژه های عمرانی در سطح کشور به دلیل عدم تامین اعتبار راکد شد تا اینکه از نیمه دوم سال 1392 تحرکی برای اتمام این پروژه ها ایجاد شد که در سطح استان اردبیل در مجموع سه هزار و 252 پروژه در شهرها و روستاها داشتیم که طی دو سال گذشته یک هزار و 823 پروژه را به بهره برداری رساندیم.
برای اتمام این پروژه ها 10 هزار و 810 میلیارد ریال هزینه شد که البته در میان آنها پروژه هایی بودند که در سال 1392 و 93 آغاز شدند اما بیشتر آنها پروژه هایی بودند که از سال های گذشته راکد مانده بودند؛ این پروژه ها در زمینه احداث پل، راه های روستایی، سدسازی، آسفالت راه، مدارس، کانال های کشاورزی، معابر شهری و خیابان کشی بود.
در 2 سال گذشته مبلغ 12 هزار و 610 میلیارد ریال از منابع دولتی برای اجرای پروژه ها هزینه شد؛ در سال جاری نیز چهار هزار و 780 میلیارد ریال اعتبار تا امروز ابلاغ و 24 درصد آن تخصیص یافته و علاوه بر این نیز چهار هزار و 550 میلیارد ریال اعتبار از محل صندوق توسعه ملی در راستای طرح مهار آب های مرزی برای شش طرح سد عمارت، احمد بیگلو، تازه کند، شبکه آبیاری و زهکشی سد خداآفرین، توسعه و بهره برداری بالهارود و ساختمان و شبکه سد عنبران ابلاغ شده و تا کنون یک هزار و 450 میلیارد آن اختصاص یافته است.
همچنین تمام پروژه های مصوب سفر رییس جمهوری در سال 1393 به استان اردبیل (76 پروژه) فعال است و متوسط پیشرفت فیزیکی آنها 70 درصد می باشد که البته برخی از آنها به اتمام رسیده و در مناسبت های مختلف افتتاح شده است؛ امسال سال آخر بوده و همه آنها را باید به مرحله بهره برداری برسانیم.
البته چند پروژه مانند راه آهن اردبیل- میانه باقی مانده که قرار است از فاینانس خارجی برای تکمیل آن استفاده شود و اگر این منبع تامین نشود، دولت با کسب اجازه از مقام معظم رهبری از محل صندوق توسعه ملی ردیفی برای آن اختصاص خواهد داد.
از ابتدای سال جاری تا کنون نیز 158 میلیارد ریال از محل درآمدهای حاصل از جرایم، آلایندگی و ارزش افزوده در اختیار شهرداری ها و دهیاری های استان قرار گرفته است.
*ایرنا: شاخص های استان اردبیل در زمینه های مختلف از جمله بخش های خدماتی و زیرساختی در مقایسه با میانگین کشوری در چه جایگاهی قرار دارد؟ آیا شرایط کنونی قابل قبول ارزیابی می شود؟
*معاون امورعمرانی استاندار : وضعیت آبرسانی شاخص کشوری نشان از بهره مندی 75 درصد خانوارهاست که این میزان در استان اردبیل 70 درصد است؛ هم اکنون 31 مجتمع آبرسانی برای پوشش 620 روستا در دست اقدام می باشد که امسال برخی از آنها به اتمام رسیده و امیدواریم در آینده نه چندان دور به میانگین کشوری برسیم.
در زمینه گازرسانی در بخش شهری نیز 95.6 درصد شاخص کشوری است که در استان اردبیل این میزان 100 درصد است و در مجموع شهری و روستایی 88 درصد شاخص کشوری و میزان پوشش در این منطقه 92 درصد می باشد.
طی هفته دولت نیز کلنگ زنی پروژه های 207 روستا انجام و آیین افتتاح گازرسانی به 95 روستا برگزار می شود و تا پایان سال 1396 تمامی روستاهای بالای 20 خانوار از نعمت گاز بهره مند خواهند شد.
در برق رسانی به شهرها و روستاها نیز شاخص کشوری 98.9 درصد و در استان ما 99.5 درصد است.
در این رابطه بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی سبلان که طی سفر رییس جمهوری به استان اردبیل به میزان 500 میلیون دلار تامین اعتبار شد اجرایی شد .
همچنین پست های 230 کیلو ولتی اردبیل، خلخال و گرمی با اعتبار یک هزار 200 میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی، خط 400 کیلو ولت اردبیل به میانه با اعتبار یک هزار و 100 میلیارد ریال اعتبار و توسعه پست انتقال پارس آباد با 400 میلیارد ریال اعتبار جزو پروژه های در دست اجراست.
اجرای طرح هادی روستایی در کشور 37 درصد بوده و در استان اردبیل به 35 درصد رسیده و در تهیه طرح های هادی هم میانگین کشوری 94 درصد می باشد که در استان طرح هادی 99 درصد روستاها تهیه شده است.
میانگین برخورداری از آب و فاضلاب شهری در کشور 91.2 درصد بوده که این میزان در استان 99.97 درصد می باشد؛ در زمینه فاضلاب نیز 41.5 درصد متوسط کشوری و 42.2 درصد متوسط برخورداری استان اردبیل است که تا سال 1405 به 100 درصد خواهد رسید.
اما در حوزه ورزش و جوانان افق برنامه پنجم توسعه سرانه 1.2 مترمربع به ازای هر نفر را ترسیم کرده بود که هم اکنون 0.68 درصد میانگین استان است که نشان می دهد در این بخش نتوانستیم به اهداف برنامه دست یابیم که امیدواریم با اهتمام بیشتر اداره کل ورزش و جوانان و اختصاص اعتبارات بیشتر به این امر، کمبودها جبران شود.
در حوزه راه و شهرسازی تهیه طرح جامع تفصیلی 23 شهر در جهت توسعه متوازن شهرها انجام شده؛ همچنین 50 هزار واحد مسکن مهر با سه هزار میلیارد و 750 میلیون ریال اعتبار در سطح استان احداث شده است.
در دو سال گذشته 72 کیلومتر بزرگراه، 55 کیلومتر راه اصلی به فرعی، 160 کیلومتر راه روستایی احداث شده و در کنار اینها 400 کیلومتر روکش آسفالت با یک هزار میلیارد و 120 میلیون ریال اعتبار انجام شده است.
در بخش امدادی نیز چهار ساختمان هلال احمر اداری، آموزشی و پایگاه های امداد و نجات جاده ای به مساحت یک هزار و 658 مترمربع با اعتبار 20 میلیارد ریال احداث شده است.
نصب و راه اندازی نسل سوم اینترنت تلفن همراه (نصب46 دستگاه در اردبیل و 2 دستگاه در شهرستان سرعین)، واگذاری تلفن ثابت خانگی در 31 روستا، ارایه خدمات اینترنت پر سرعت در 115 روستا و اجرای 220 کیلومتر فیبر نوری در سطح استان در حوزه زیرساخت های ارتباطی اجرا شده است.
یک واحد دانشگاهی علوم پزشکی در دوره فعالیت دولت تدبیر و امید ایجاد شده و همچنین افزایش 88 تخت بیمارستانی در بخش های دولتی و خصوصی، راه اندازی یک کلینیک تخصصی و راه اندازی سه رشته دانشگاهی جدید، احداث شش پایگاه بهداشت طی 2 سال گذشته صورت گرفته است.
*ایرنا: آب و خاک مستعد یکی از مواهب خدادادی است که استان اردبیل از آن بهره می برد اما پیش تر مورد غفلت واقع شده بود، این دولت چه اقداماتی صورت داده است؟
*معاون امور عمرانی استاندار: در حوزه کشاورزی افزایش تولید محصولات را داشتیم به طوری که تولیدات استان از 150 هزار تن به 510 هزار تن رسیده و از جمله رتبه اول در تولید دانه های روغنی کلزا را در سطح کشور به دست آورده ایم.
با تامین اعتبار، شبکه های آبیاری خداآفرین در 10 هزار هکتار هم اکنون در دست اجراست و 2 هزار میلیارد ریال نیز برای 12 هزار و 500 هکتار در سال جاری ابلاغ شده است.
طی 2 سال گذشته 110 میلیارد ریال برای اجرای 39 پروژه در شهرک های صنعتی استان اردبیل هزینه شده که شامل ایجاد شبکه های فاضلاب، زیرسازی، آسفالت و جدول گذاری می باشد.
در حوزه آب منطقه ای نیز کارهای بزرگی در دولت تدبیر و امید انجام شده از جمله اجرای پایاب سد خداآفرین به مساحت 62 هزار هکتار که اعتبار آن از محل صندوق توسعه ملی تامین شده و همچنین از سر گیری فعالیت در پنج سد دیگر از جمله سد بفراجرد، کله سر و تازه کند که پیش تر عملیات اجرایی آنها متوقف شده بود و همچنین سد گیوی که امیدواریم مهرماه امسال به بهره برداری برسد.
در مواردی مانند سد کله سر نیز اشکالات مطالعاتی وجود داشت که با کمک مشاور برطرف شد و عملیات اجرایی به زودی از سر گرفته خواهد شد.
همچنین آبرسانی به اردبیل، خلخال، مشگین شهر، نمین و عنبران با حجم 50 میلیون مترمکعب با اعتبار 220 میلیارد ریال در 2 سال گذشته انجام و ساماندهی رود ارس در محدوده استان اردبیل که پیش تر 35 کیلومتر آن انجام شده بود، طی این 2 سال هشت کیلومتر آن اجرا شد و 32 کیلومتر آن نیز به تدریج انجام خواهد شد.
*ایرنا: آقای مهندس عزیزی لطفا جنابعالی نیز در رابطه با خدمات دولت بویژه برنامه های زیربنایی توضیحاتی ارایه دهید.
* ارژنگ عزیزی مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین امللی استانداری اردبیل : سرمایه گذاری دولت در زمینه مهار آب های مرزی برخی برکات عمرانی دارد و در کنار آن به توسعه اقتصادی منطقه نیز کمک می کند.
اختصاص یک میلیارد دلار به استان اردبیل از مجموع هشت میلیارد دلار اعتباری که توسط دولت و با اجازه مقام معظم رهبری از محل صندوق توسعه ملی به صورت تسهیلات برای مهار آبهای مرزی و شبکه های اصلی و فرعی، آغاز حجم گسترده ای از فعالیت های عمرانی در سطح منطقه را به همراه داشته و منجر به ایجاد اشتغال شده و واحدهای جانبی مانند حمل و نقل و تولید مصالح نیز فعال شدند.
پس از چهار سال که این پروژه ها تکمیل شدند نیز زمین های کشاورزی استان به میزان 82 هزار هکتار توسعه خواهد یافت و در نهایت پیش بینی می شود در بخش زراعت 707 هزار تن، در بخش باغات 138 هزار تن، گوشت 10 هزار تن و شیر 317 هزار تن افزایش تولید داشته باشیم که این امر منجر به افزایش اشتغال، ارزش افزوده و بالا رفتن درآمد سرانه می شود.
*ایرنا: با توجه به جوانی جامعه به خصوص آمار قابل توجه دانش آموختگان دانشگاهی، اشتغال یکی از دغدغه های امروز جامعه است و از طرفی دولت توانایی جذب این تعداد نیروی کار را ندارد؛ مبرهن است که چاره را باید در فعالیت بخش غیردولتی و خصوصی جست؛ دولت تدبیر و امید در استان اردبیل چه فعالیت هایی در این زمینه انجام داده است؟
*مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری اردبیل: سیاست اقتصادی دولت تدبیر و امید در استان اردبیل در سه محور پیگیری می شود که شامل بررسی مشکلات واحدهای تولیدی موجود به منظور ادامه حیات آنها، احیای طرح های نیمه فعال و راکد و بهبود فضای کسب و کار و حمایت از سرمایه گذاری های جدید است.
در محور اول سه اقدام موثر انجام شده و ادامه دارد که شامل تشکیل کمیته فنی و شناسایی است که توسط دستگاه های اجرایی ذی ربط با محوریت دفتر هماهنگی امور اقتصادی موانع احصا و اگر در سطح کارشناسی قابل حل باشد، نسبت به رفع مشکلات اقدام می شود.
در گام بعدی و در صورت عدم رفع مشکل پرونده ها به کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید یا کمیته حمایت قضایی از سرمایه گذاری ارجاع می شود.
کمیته فنی و کارشناسی از هفته دولت سال گذشته تا کنون طی 27 جلسه مسایل را بررسی و برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی 144 مصوبه داشته که 105 مصوبه اجرایی شده است.
کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید نیز 18 جلسه برگزار کرده که بیشتر این جلسات در قالب بازدید استاندار اردبیل و مسوولان ذی ربط از واحدهای تولیدی انجام می شود که در هر مورد به طور متوسط از چهار واحد تولیدی و صنعتی بازدید شده و در انتها مشکلات توسط مدیر واحد در حضور مسوولان دستگاه ها مطرح و برای رفع آنها تصمیم گیری شده است.
این کارگروه تاکنون 75 مصوبه داشته و 54 مصوبه آن اجرایی شده است.
کمیته حمایت قضایی از سرمایه گذاری هم تاکنون 11 جلسه برگزار کرده و 80 مصوبه داشته که 60 مصوبه اجرایی شده است.
*ایرنا: بسیاری از طرح های تولیدی و صنعتی طی سال های گذشته به دلایلی از جمله رکود بازار، نوسانات ارزی و یا عدم همراهی دستگاه های اجرایی با مشکل مواجه شده و عقیم ماندند که این امر خود باعث شده تا بسیاری از جوانان پشت سد بازار کار بمانند؛ دولت یازدهم در این زمینه چه اقدامی کرده است؟
* مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری اردبیل: رفع این مسایل در چارچوب محور دوم برنامه های مسوولان استانی مبنی بر احیای طرح های نیمه فعال و راکد قرار دارد که در این زمینه نیز چند اقدام صورت گرفته است.
اقدام اول جلب مشارکت شرکت های شبه دولتی مانند بنیاد برکت بوده؛ با توجه به اینکه خط مشی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و بنیاد برکت حضور در استان های کم برخوردار و توانمندسازی بخش خصوصی آنها می باشد، با پیگیری های استاندار این مجموعه در چهار طرح استان اردبیل مشارکت کرد.
این طرح ها شامل فولاد سپهر سبلان، آرتا سرم، شمیم شهد نوش فدک و زر کود اردبیل با ظرفیت اشتغال 429 نفر بود که در مجموع مبلغ 414 میلیارد ریال بنیاد برکت در آنها سرمایه گذاری کرد و تاکنون 159 میلیارد و 200 میلیون ریال به عنوان قسط اول به آنها پرداخت کرده است.
همچنین ایجاد منطقه ویژه اقتصادی نمین که سال 1389 به تصویب مجلس رسیده و توسط دولت نیز ابلاغ شده ولی به دلیل عدم توان مالی سازمان مسوول برای انجام مطالعات، تملک زمین و فعال سازی آن بلاتکلیف مانده بود که با پیگیری های استاندار اردبیل این طرح سال گذشته به شرکت سرمایه گذاری شاهد واگذار شد.
مقدمات لازم برای تملک زمین انجام و 2 هزار و 55 هکتار از اراضی ملی در قالب قراردادی 15 ساله واگذار شد و برای رفع معارضان محلی 28 میلیارد ریال پرداخت شد.
برای انجام مطالعات جامع نیز با شرکت فجر توسعه جهاد دانشگاهی قراردادی بسته شده و امیدواریم سایر مسایل این طرح تا 2 ماه آینده به اتمام رسیده و زون بندی و واگذاری به واحدهای مورد نظر آغاز شود.
پل معلق مشگین شهر از دیگر طرح های راکد بود که سال 1377 در زمینی به مساحت یک هزار و 200 هکتار آغاز و قرار بود در سه مرحله انجام شود که با توجه به مشکلاتی بلاتکلیف مانده بود اما با پیگیری های مجید خدابخش در فاز اول این پل به طول 345 متر، عرض سه متر و ارتفاع 80 متر با سرمایه گذاری 400 میلیارد ریالی بخش خصوصی در سال جاری به بهره برداری رسید.
در مرحله های بعدی این پروژه امکانات گردشگری مانند هتل، استخر آب گرم، پیست های اسکی، اسب سواری، ارابه رانی، دوچرخه سواری و دیگر امکانات جانبی ایجاد خواهد شد.
منطقه نمونه گردشگری آب گرم برجلو (شهر آفتاب نیر) طرحی بود که از سال 1388 در محدوده ای به مساحت یک هزار و 100 هکتار آغاز شده و قرار بود در سه فاز اجرا شود که به دلیل مشکلاتی که در تحویل زمین پیش آمد، بلاتکلیف ماند اما با پیگیری های استاندار اردبیل و تشکیل جلسه با دستگاه های ذی ربط بخشی از مسایل حل شد.
فاز اول این پروژه در زمینی به مساحت 5.5 هکتار با سرمایه گذاری 75 میلیارد ریال توسط بخش خصوصی در سال گذشته به بهره برداری رسید و مرحله دوم آن با 200 میلیارد ریال سرمایه گذاری در دست اجراست.
*ایرنا: بسیاری از سرمایه گذاران بخش خصوصی در سال های اخیر با مشکل عدم همراهی دستگاه های اجرایی مواجه بوده و در نهایت رغبتی به سرمایه گذاری نشان نمی دادند؛ دولت تدبیر و امید چه راهکاری برای شکستن این فضا در پیش گرفت؟
*مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری اردبیل: بر اساس ماده 70 قانون برنامه پنجم دستگاه اجرایی اصلی صادر کننده مجوز موظف است در قالب پنجره واحد تسهیل در امور صدور مجوز ایجاد کند که در راستای بهبود فضای کسب و کار و حمایت از سرمایه گذاری، استاندار اردبیل علاوه بر این امر دستگاه اصلی صادر کننده مجوز را مالک فرآیند عنوان کرد بدین معنی که علاوه بر تشکیل پنجره واحد، طرح ها را تا مرحله بهره برداری پیگیری کند.
کارگروه مرکز جذب و حمایت از سرمایه گذاری در صنعت و معدن و گردشگری بدین منظور تشکیل شد و دستگاه های اجرایی موظف هستند علاوه بر ارایه گزارش عملکرد، ظرفیت های سرمایه گذاری استان را تهیه کنند و در اختیار امور اقتصاد و دارایی به عنوان دبیر ستاد سرمایه گذاری قرار دهند که برای نمونه سازمان صنعت، معدن و تجارت پیش امکان سنجی 81 طرح سرمایه گذاری را تهیه کرده که هم اکنون در اختیار دستگاه ها و بخش خصوصی قرار دارد.
همچنین توافق با تعدادی از شرکت های شبه دولتی برای سرمایه گذاری در این منطقه طی جلسه ای در دفتر معاون اجرایی رییس جمهوری پیش از سفر دکتر روحانی به استان اردبیل صورت گرفت که مشارکت قرارگاه خاتم الانبیاء در طرح ساخت بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی سبلان با 15 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری برای افزایش 480 مگاواتی برق تولیدی این نیروگاه از جمله آنهاست.
حضور شرکت های اتکا، بنیاد مستضعفان، صندوق بازنشستگی، شرکت سرمایه گذاری غدیر، شرکت توسعه جهانگردی و ایرانگردی برای سرمایه گذاری در استان اردبیل نیز در قالب تفاهم نامه هایی در حال پیگیری است و از جمله ماه گذشته تفاهم نامه ای با سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع و پیشتیبانی نیروهای مسلح برای ایجاد دهکده علمی، تفریحی و گردشگری پرواز امضا شد و پیگیری می شود.
*ایرنا: همواره زمزمه هایی مبنی بر وجود منابع معدنی در استان به گوش رسیده اما تاکنون خبری مبنی بر فعالیت های اکتشافی مواد معدنی ارزشمند انتشار نیافته؛ آیا مردان اقتصادی دولت محلی برای این حوزه برنامه خاصی دارند؟
*مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری اردبیل: مطالعات اکتشافی در سه پهنه معدنی شامل قزل اوزن به مساحت یک هزار و 351 کیلومتر مربع توسط شرکت ایمیدرو، مطالعه زون سبلان با یک هزار و 696 کیلومتر مربع مساحت توسط شرکت گسترش و نوسازی معادن خاورمیانه و مطالعه زون باغرو به مساحت 874 کیلومتر مربع توسط شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن کوثر از دیگر فعالیت هایی است که به طور جدی در زمینه معدنی در استان اردبیل آغاز شده که با رسیدن به مرحله بهره برداری اتفاقات مثبتی برای استان اردبیل رقم خواهد خورد.
*ایرنا: اردبیل از ظرفیت مناسبی در حوزه کشاورزی برخوردار است اما صادرات تولیدات استان و ایجاد منطقه ای امن برای حضور سرمایه گذاران در این حوزه همواره چالشی برای علاقه مندان بوده است؛ دولت یازدهم در این زمینه چه گام هایی برداشته است؟
*مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری اردبیل: اقدامات ریز و درشت بسیاری در حوزه کشاوری انجام شده است اما مهمترین آنها عبارت است از این که طی سفر هیات دولت به استان اردبیل در مردادماه سال گذشته الحاق بخشی از شمال استان به منطقه آزاد ارس در کنار ایجاد منطقه آزاد گردشگری سبلان مطرح شد.
طرح الحاق به منطقه آزاد ارس در کارگروه تخصصی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی کشور به پیشنهاد معاون اول رییس جمهوری به ایجاد منطقه آزاد تجاری مستقل استان اردبیل تبدیل شد.
طرح توجیهی تهیه و پس از تصویب هیات دولت در قالب لایحه ای به مجلس شورای اسلامی ارجاع شد.
با توجه به اینکه طرح ایجاد منطقه آزاد تجاری استان اردبیل به همراه طرح منطقه آزاد مهران و بوشهر ارایه شده، در صورت همدلی نمایندگان استان فارغ از حاشیه ها در مرحله اول و سپس همراهی آنها با نمایندگان دو استان دیگر می تواند به تصویب هرچه سریعتر این لایحه در مجلس کمک کند که در نهایت می تواند سیمای این منطقه را متحول کند.
البته در زمینه نحوه تصویب طرح و تعیین محدوده آن مسایلی مطرح می شود که بسیاری از آنها غیرکارشناسی و از روی غرض است.
*ایرنا: رونق تولید و بهبود فضای کسب و کار را می توان یکی از شعارهای دکتر روحانی پیش از انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد؛ برای تحقق این مهم چه اقداماتی تا کنون صورت گرفته است؟
* مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری اردبیل: برای بهبود فضای کسب و کار نیز جلسات شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی به میزبانی اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی استان اردبیل برگزار می شود که از هفته دولت در سال گذشته تا کنون هشت جلسه داشته که از 44 مصوبه آن 19 مصوبه اجرایی شده است.
کارگروه تخصصی امور اقتصادی نیز در این راستا 11 جلسه تشکیل داده که 51 مصوبه داشته و از این میان آنها 50 مصوبه عملیاتی شده است.
کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری به منظور پیگیری مسایل حوزه کار و رصد میزان عمل کردن بانک ها به تعهداتشان هفت جلسه و 38 مصوبه داشته که همه آنها عملیاتی شده است و علاوه بر اینها مرکز جذب و حمایت از سرمایه گذاری در اداره کل امور اقتصادی و دارایی 2بار در هفته تشکیل جلسه می دهد؛ تا کنون 61 جلسه و 58 مصوبه داشته که 43 مصوبه آن اجرا شده است.
همچنین در راستای رونق تولید حدود 300 میلیارد ریال سرمایه گردش برای واحدهای مشکل دار پرداخت شده است.
در سال 1393 درخواست مجوز برای ایجاد واحدهای جدید در بخش صنعت استان نسبت به سال پیش از آن 350 درصد رشد داشته و میزان سرمایه گذاری های درخواستی برای ایجاد واحدهای جدید از 15 هزار میلیارد ریال به 65 هزار میلیارد ریال رسیده است.
اما مهمترین موضوعی که در این زمینه نباید از آن غفلت کرد ایجاد عوامل انگیزشی در استان های کم برخوردار در جهت جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی است که باید توسط قانونگذاران مورد توجه واقع شود.
از جمله این عوامل می توان به کاهش نرخ بهره های بانکی، تعرفه ها و مالیات اشاره کرد که می تواند در جذب سرمایه ها موثر باشد و نمایندگان باید به این امر توجه کنند اما متاسفانه بسیاری از آنها در مواردی جزیی ورود می کنند که ارتباط چندانی با وظایف آنها ندارد اما در مسایل کلان و کلیدی که باید خود را درگیر کرده و چاره اندیشی کنند، کوتاهی کرده اند.
جناب آقایان مهندس آذرنژاد و عزیزی از اینکه فرصتی در اختیار ایرنا قرار دادید تا بخشی از خدمات دولت تدبیر و امید به اطلاع مردم برسد، کمال تشکر را داریم.