خیز دولت برای گران کردن روغن مستضعفان
چهارشنبه, ۱۸ آذر ۱۳۹۴، ۰۱:۳۸ ق.ظ
پس از آزادسازی قیمت بلیت هواپیما در روزهای اخیر، تولیدکنندگان صنایع غذایی نیز به فکر راهاندازی موج جدید آزادسازی قیمتها افتادند، به طوری که از روز گذشته زمزمه آزادسازی قیمت روغن نباتی و ماکارونی به راه افتاده، این در حالی است که آزادسازی قیمت کالاهای استراتژیک و گروه یک غیرقانونی بوده و تجربه آزادسازی قیمت پودر لباسشویی در سالهای گذشته نیز از افزایش قیمتها و تضییع حقوق مصرفکننده حکایت دارد.
نویسنده : بهناز قاسمی

آزادسازی قیمت روغن نباتی در شرایطی مطرح است که این کالا جزو کالاهای اساسی به شمار رفته و اصولاً کنترل قیمت کالاهای اساسی توسط دولت از اهمیت ویژهای برخوردار است. در عین حال، فراز و نشیبهایی که قبلاً در قیمتگذاری روغن نباتی وجود داشته و نابسامانیهایی که در برخی مقاطع در این زمینه به وجود آمده، حساسیت نرخگذاری در این بخش را چند برابر میکند.
همچنین موضوع آزادسازی قیمت کالاها در حالی توسط فعالان بخش خصوصی و برخی مسئولان دولتی پیگیری میشود که نظارت دقیقی بر عملکرد عرضهکنندگان کالا و خدمات وجود ندارد و حتی در برخی موارد نیز انحصار موجود در بازار مانع از رقابتی شدن قیمتها میشود که در نهایت به نفع مصرفکنندگان نخواهد بود.
کارشناسان صنعت غذایی معتقدند: با تجربهای که در سالهای گذشته از آزادسازی قیمت پودر لباسشویی به دست آمده، آزادسازی قیمتها در این سالها نه تنها قیمت را کاهش نداده، بلکه کیفیت نیز به مراتب کم شده است، به عنوان مثال پودر ماشین لباسشویی که در گذشته ۱۲۸۰ تومان بود برای حفظ بازار تغییر نکرد، اما کیفیت آن کاهش یافت و پر از نمک طعام و مواد دیگر شد و درمقابل، پودرهای ۱۲۸۰ تومانی بدون اینکه کیفیتش افزایش یابد، به ۳۸۸۰ تومان تغییر یافت. اکنون نیز با آزادسازی قیمت موادغذایی، کیفیت کاهش و قیمت گران خواهد شد.
در این خصوص رضا رجبی کارشناس این صنعت، میگوید: انجمن صنایع روغن نباتی ماههاست که دنبال افزایش قیمتها و تأیید سازمان حمایت است و قطعاً با آزادسازی قیمتها تولیدکنندگان این صنعت به هدف خود رسیده و قیمتها را افزایش خواهند داد و مانند تجربه پودر لباسشویی، روغنهای ارزان بیکیفیت به دست مصرفکنندگان میرسد. وی با اشاره به فصل واردات روغن پالم و تغییر قیمتها در فصول مختلف سال میافزاید: در این صنعت کارخانجات بزرگتر با ایجاد دامپینگ و کاهش جزئی قیمت فروش روغن به بنکدار، بازار را به دست میگیرند و کارخانجات کوچکتر همیشه تابع تصمیمات کارخانجات بزرگ هستند، از این رو با آزادسازی قیمتها بازار روغن به شدت دچار نابسامانی خواهد شد.
تذکر نمایندگان به نعمتزاده
این کارشناس همچنین از تأکید نمایندگان بر ممنوعیت آزادسازی قیمتها خبر میدهد و میگوید: روز یکشنبه سه نماینده مجلس درخصوص آزادسازی قیمتها به وزیر صنعت و تجارت تذکر دادند و طی نامهای به نعمتزاده اعلام کردند که هرگونه تصمیمگیری درباره آزادسازی قیمتها باید به تصویب نمایندگان مجلس برسد.
اقشار کم درآمد مجبور به خرید روغن بیکیفیت میشوند
همچنین نادر قاضیپور، عضو کمیسیون صنایع مجلس در این مورد میگوید: در ایران پنج نوع کالای اساسی شامل نان، برنج، قند و شکر، گوشت و روغن نباتی توسط دولت قیمتگذاری میشود تا فشار زیادی از محل قیمت این محصولات به اقشار کمدرآمد وارد نشود. وی ادامه میدهد: در حال حاضر بحث آزادسازی قیمت روغن نباتی مطرح شده و تولیدکنندگان این موضوع را پیگیری میکنند. اگر این اتفاق بیفتد کمدرآمدها مجبور به خرید روغن بیکیفیت خواهند بود. قاضیپور معتقد است: وزیر صنعت باید نظارت بیشتری بر قیمت کالاهای اساسی داشته باشد و از تکرار تجربههای ناموفق قبلی در بخشهایی مانند روغن نباتی جلوگیری کند. قاضیپور همچنین به آزادسازی قیمت ماکارونی اشاره کرده و میگوید: قیمت تمام شده هر کیلو ماکارونی 2200 تومان است اما تولیدکنندگان این محصول را به قیمت 3800 تومان عرضه میکنند.
تولیدکنندگان: دست دلالان کوتاه میشود
اما درکنار مخالفت کارشناسان صنعت غذایی و نمایندگان مجلس، تولیدکنندگان روغن نباتی معتقدند این اقدام، دست واسطهها را کوتاه میکند. محمود شهرضایی، مدیر عامل گروه صنعتی بهشهر در گفتوگو با جوان با تأیید کوتاه شدن دست دلالان میگوید: برخی تولیدکنندگان کالای خود را ارزانتر از قیمت درج شده بر روی کالا به بنکدار و واسطه میفروشند تا کالایشان را در طبقات بالایی ویترین قرار دهند، اما با آزادسازی قیمتها و تعیین شدن قیمت توسط عرضه و تقاضا، این دامپینگ قیمتی از بین رفته و ارزانتر به دست مصرفکننده میرسد و این تخفیفات به جیب مصرفکننده میرود. وی میافزاید: با توجه به اینکه سهمیه واردات روغن پالم از سوی وزارت بهداشت تعیین میشود، این امر موجب محدودیت تولید روغن میشود به طوری که برخی کارخانجات چیپس، پفک، بستنی و.... که تصفیه روغن پالم ندارند، سهمیه خود را دریافت و با قیمت بالاتر در بازار به صنایع روغن نباتی میفروشند. شهرضایی اظهار میدارد: همین امر موجب شده که خط تولید روغن سرخ کردنی گروه بهشهر به دلیل نبود روغن پالم تعطیل شود.
وی همچنین پیشنهاد داد که وزارت بهداشت به جای نظارت بر واردات روغن پالم بر کالای ساخته شده نظارت کند، زیرا در شرایط فعلی، کارخانهای که روغن پالم کمی دارد به جای استفاده ۳۰ درصدی از پالم در محصولاتش، میزان آن را کاهش داده و به ۱۰ درصد میرساند، اما کارخانهای که پالم بیشتری در اختیار دارد به جای ۳۰ درصد، ۵۰ درصد پالم به محصولش میزند و متأسفانه هیچ نظارتی بر کالای ساخته شده وجود ندارد.
۹۴/۰۹/۱۸